Asteroid Gergasi Lagi Besar Dari Burj Khalifa Dijangka Berselisih Dengan Bumi

teamnetizen.com - Asteroid Gergasi Lagi Besar Dari Burj Khalifa Dijangka Berselisih Dengan Bumi

KUALA LUMPUR: Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) mengesahkan sebuah asteroid sepanjang 990 meter dijangka menghampiri bumi esok, tetapi tidak akan melanda planet ini.teamnetizen.com - Asteroid Gergasi Lagi Besar Dari Burj Khalifa Dijangka Berselisih Dengan Bumi

Asteroid itu dikatakan bergerak pada kelajuan 55,000 kilometer sejam (km/j) dengan jarak paling hampir dari bumi sejauh 15 kali jarak bumi dengan bulan.

Pengarah Pusat Kajian Objek Berhampiran Bumi (CNEOS) NASA, Paul Chodas berkata, asteroid yang diberi nama 2002 PZ39 bersaiz diameter 990 meter akan berselisih dengan bumi sekitar jam 7.05 pagi waktu Malaysia, lapor portal Herald.

Namun, menurutnya, asteroid yang berukuran lebih besar daripada bangunan tertinggi di dunia, Burj Khalifa, dijangka hanya berselisih dengan bumi dengan jarak sekitar 0.038 mengikut unit astronomi di mana pergerakan itu tidak akan menyentuh bumi.

“Pihak NASA secara rasmi mengklasifikasikan asteroid pembunuh itu sebagai Asteroid Yang Berpotensi Menyebabkan Bahaya (PHA).

teamnetizen.com - Asteroid Gergasi Lagi Besar Dari Burj Khalifa Dijangka Berselisih Dengan Bumi

“Namun tiada bahaya kerana kami telah memantau asteroid ini bertahun lamanya dan kami lebih memahami mengenai laluan orbitnya.

“Walaupun saiznya besar dan mampu mengancam bahaya namun kita telah pastikan ia tidak akan terhempas ke bumi,” katanya.

Dalam pada itu, Chodas berkata, dijangkakan juga asteroid paling hampir seterusnya akan berlaku pada Jumaat, 13 April 2029 apabila asteroid Apophas menghampiri bumi.

Struktur sepanjang 300 meter itu akan berada hampir dengan bumi, tetapi tidak akan menghentam bumi dan menyebabkan kemusnahan, jelas NASA.

Kredit: Berita Harian

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!